Insulele Palmier

Insulele Palmier

Întinse la 5,5 kilometri în largul Golfului Arabiei se găsesc cel mai complexe proiecte urbane pe care le-a cunoscut omenirea - Palm Jumeirah și Jebel Ali - Insulele Palmier. Sunt atât de mari încât pot fi văzute din spațiu. Insule construite doar din nisip și piatră, în mijlocul valurilor, expuse la vânt și sensibile la cutremure, se remarcă prin faptul că pur și simplu există! Și nu sunt puține. Cele peste 300 de insule, fiecare cu formă proprie, au fost puse la vânzare, ca atare, fiind locuite încă din anul 2006.

Bineînțeles, la realizarea unui proiect de acest tip, au existat și există încă mari probleme. Controversele privind mediul înconjurător și forța de muncă ieftină nu au întârziat nici ele să apară. Trăim într-o lume dominată de petrol și câștigurile fabuloase obținute în urma exploatărilor masive ale acestuia, însă perioada de apogeu se apropie de sfârșit. Șeicii încearcă să găsească o soluție pe termen lung, care să asigure bunăstarea în emirate și după terminarea resurselor de petrol. Și sunt în stare de lucruri care ne lasă cu gura căscată - din aceeași serie vedem astăzi Burj Al Arab sau Burj Khalifa, Ski Dubai sau „The World”, un proiect similar cu Insulele Palmier. Și necesită sacrificii.

Problema cea mai mare cu care s-au confruntat arhitecții Palm Jumeirah și Jebel Ali se leagă de eroziune. Și nu este vorba despre ceva reparabil, locuri ușor atinse de vânt și apă, unde se pot adăuga alte câteva tone de nisip, ci este vorba de modul dinamic în care insulele create de om afectează mediul subacvatic. Consecințele pe care le au transformările acestuia asupra elementelor naturale pot interveni la viitoarele degradări. Cu toate acestea, experimentul se bucură de un oarecare succes.

În afară de personalitățile atrase de ideea traiului în liniștea din mijlocul mării, într-un mediu select, vilele din Palm Jumeirah și Jebel Ali au fost populate, în primă instanță, de britanici, iranieni și bineînțeles, de locuitorii Emiratelor. Campania de marketing a început cu achiziționarea de către David Beckham a unei insule din cadrul complexului, o strategie care, se pare, a avut succes. Au urmat câțiva alți fotbaliști din Regat, apoi oameni de afaceri în căutarea unei escapade de vacanță și câțiva iranieni bogați. Însă viața în Insulele Palmier nu este deloc ieftină. Și nu ne referim doar la prețurile vilelor sau anumitor insule, ci de facturile la aer condiționat și întreținere, la prețurile mari de transport și la mediul bombastic, luxos, în care trebuie să trăiască.

Este un preț pe care trebuie să-l plătească regulat locuitorii Insulelor Palmier, însă merită toți banii, dacă există posibilități. Sunt puține locuri din lume atât de liniștite, cu vecini de o asemenea calitate și factură socială, puține cele în care gunoiul ți se ridică în fiecare zi iar peștii ți se perindă prin fața ochilor sub geamurile transparente ale sufrageriilor lacustre, cu străzi atât de curate și o rată a criminalității aproape de zero. Este povestea contemporană a unui nou mod de viață impus de necesitate, care, deși extrem de liniștit pe plan local, face suficiente valuri prin natura sa excentrică, suficient de zgomotos pentru a atrage atenția, cu scopul de a remodela fața unui pământ destinat aridității iminente.

Alte informatii utile despre Dubai


Informatii utile Dubai


Obiective turistice Dubai