Moscheea Jumeirah

Poate nu la fel de faimoasă precum cea mai mare moschee din Emiratele Arabe Unite, marea moschee Sheikh Zayed din Abu Dhabi, dar cu siguranță unul din punctele de reper de pe harta turistică a Dubaiului, Moscheea Jumeirah este una din puținele care acceptă vizite din partea vizitatorilor nemusulmani în anumite zile ale săptămânii. Într-o locație excelentă, vizavi de complexul comercial Palm Strip și Dubai Marine Resort, în imediata apropiere a plajei Jumeirah, cea mai frumoasă moschee din Dubai este și una dintre cele mai fotografiate atracții, în special seara, când luminile îi conferă o aulă magică pe cerul întunecat.

Istoria moscheei Jumeirah începe în anul 1975, cu mult înainte de apariția pe șoseaua Jumeira Beach a grupurilor de restaurante, hoteluri exclusiviste și saloane de înfrumusețare pe care le putem vedea astăzi. Paradoxal sau nu, la momentul inaugurării moscheei, zona era dominată doar de silueta hotelului Chicago Beach, demolat ulterior pentru a lăsa locul mai luxosului Jumeirah Beach Hotel. Moscheea Jumeirah este opera șeicului Rashid Bin Saeed Al Maktoum, iar valoarea și importanța ei este recunoscută prin adăugarea pe bancnota de 500 de dirhami a statului arab.

De ce Moscheea Jumeirah?

În Emirate, există trei moschei deschise vizitelor publicului din afara credinței islamice: moscheea din Abu Dhabi menționată puțin mai devreme, moscheea Al Farooq din zona Al Safa din Dubai și Moscheea Jumeirah. Deși ceva mai mică decât edificiul musulman din Al Safa, Moscheea Jumeirah poate acomoda aproape 1.300 de vizitatori sau credincioși, iar excursiile organizate în interior de Centrul pentru Înțelegere Culturală au menirea de a oferi turiștilor o percepție pozitivă despre Islam, cu explicații privind similitudinile dintre marile religii ale lumii. Explicațiile sunt furnizate în limba engleză de ghizi competenți, o experiență care vă va impresiona poate mai mult decât vederea moscheei în sine.

Moscheea Jumeirah și incinta adăpostită în interiorul blocurilor masive de piatră de culoare crem este un paradis răcoros pentru toți cei curioși să-i calce pragul, departe de soarele arzător și mașinile gălăgioase, iar o dată pășind pe covorul verde, veți simți calmul și pacea tipică unei rugăciuni islamice. La fel ca în cazul altor edificii de profil, sala de rugăciune este un hipostil generos, unde acoperișul este susținut de o serie de coloane. Pe partea opusă a intrării se găsește zidul Qibla, ce stabilește direcția în care ar trebui să se îndrepte musulmanii la ora de rugăciune, direcție stabilită de sfânta Kaaba din Mecca. În mijlocul zidului se află mihrabul, locul din care imamul conduce sesiunile principale de rugăciune, de cinci ori pe zi.

Departe de a fi doar un alt simbol al unui oraș înțesat de minuni tehnologice și arhitecturale, Moscheea Jumeirah reprezintă cea mai potrivită modalitate de a cunoaște mai multe detalii despre islamism. Bineînțeles, ca în oricare alt edificiu reprezentativ religiei musulmane, este necesar să ne adaptăm comportamentul și ținuta, din respect pentru cultura statului gazdă. Nu sunt permiși pantaloni scurți, tricouri cu embleme sau reclame citibile, iar femeile trebuie să-și acopere capul cu o eșarfă. Dacă nu aveți una, o veți primi la fața locului (faimoasele Abaya negre). Pantofii rămân întotdeauna la ușă. Trebuie să adoptăm o ținută modestă și o atitudine smerită, în conformitate cu pioșenia locului.

Pentru a o vizita, încercați să obțineți informații despre programul cu publicul la recepția hotelului în care sunteți cazați. De obicei, tururile se efectuează în dimineața fiecărei zile, în jurul orei 10:00. Nu aveți nevoie de o programare prealabilă iar intrarea costă în jur de 2 euro (10 dirhami). Vizita durează aproximativ 1-1,5 ore, iar fotografiile sunt permise.

Alte informatii utile despre Dubai


Informatii utile Dubai


Obiective turistice Dubai