Ghid turistic Dubai

Ghid Turistic Dubai

Cartierele de lux ale Dubaiului

 

 

Clima Dubai si cand sa vizitam

Atunci când trebuie să ne confruntăm cu temperaturi extreme, așa cum întâlnim în Orientul Mijlociu, cea mai bună perioadă este și cea mai răcoroasă. Clima Dubai prezintă două sezoane: cel cald și cel fierbinte. Lăsând gluma la o parte, lunile de iarnă aduc după sine zile însorite și climatul perfect pentru plajă. Este și vârful sezonului turistic, lunile în care plaja Jumeirah este destul de aglomerată. Puteți evita mulțimile de turiști în timpul lunilor de vară, însă fiți pregătiți pentru temperaturi ce depășesc deseori 40 de grade Celsius.

Orasul vechi - Bur Dubai

În partea de sud-vest a golfului, cu emiratul Shariah în nord și cartierele Satwa, Jumeirah și Umm Suqeim în vest și sud, veți găsi districtul de afaceri al Dubaiului, Bur Dubai. Povestea de succes a districtului începe cu satul pescăresc ce reușea să genereze suficiente venituri pentru a hrăni tot orașul, într-o perioadă în care exploatările de petrol nu erau nici în stadiul de proiect. Astăzi, Orașul Vechi al Dubaiului (sau Bur Dubai) este o combinație armonioasă între vechi și nou, întărindu-și statutul de centru financiar.

Muzeul Dubai

Edificiul în care este găzduit Muzeul Dubai, fortul Al Fahidi, a fost construit în jurul anului 1787, cu scopul de a proteja orașul de eventualele invazii dinspre mare. Este cea mai veche clădire publică din oraș. Renovată în 1971, construcția a fost transformată în muzeu, cu scopul de a oferi turiștilor imaginea emiratului arăbesc tradițional, până la momentul descoperirii petrolului. Galeriile recreează scene vibrante ale reședințelor arăbești, moscheelor și piețelor tradiționale „souk”, dar și aspecte relevante ale vieții pe mare sau în deșert. O categorie aparte o prezintă expoziția de perle, cu exponate de toate tipurile, vechimile și dimensiunile.

Insulele Palmier

Întinse la 5,5 kilometri în largul Golfului Arabiei se găsesc cel mai complexe proiecte urbane pe care le-a cunoscut omenirea - Palm Jumeirah și Jebel Ali - Insulele Palmier. Sunt atât de mari încât pot fi văzute din spațiu. Insule construite doar din nisip și piatră, în mijlocul valurilor, expuse la vânt și sensibile la cutremure, se remarcă prin faptul că pur și simplu există! Și nu sunt puține. Cele peste 300 de insule, fiecare cu formă proprie, au fost puse la vânzare, ca atare, fiind locuite încă din anul 2006.

Prezentarea districtului Deira

Pe vremuri, exista o zicală despre districtul Deira din Dubai și faima sa ca centru comercial al orașului, pe care o puteați auzi din gurile comercianților din zonă: „dacă nu găsiți în Deira, n-o să găsiți nicăieri”. Practic, vorba din popor se referă la orice produs ați căuta să cumpărați. Unul din cele mai vechi cartiere ale orașului și principalul centru comercial din preajma golfului Dubai, Deira este locul în care și-au dat întâlnire tradiția și spiritul practic, necesitatea. Și este întotdeauna aglomerat.

Plaja Jumeirah

La mică distanță de Burj Al Arab, simbolul arhitectonic al Dubaiului, se găsește cea mai bună plajă din oraș, Jumeirah Beach. Este locul în care combinația de culturi, fie că este vorba despre turiști, fie de localnici, este cea mai evidentă. Putem vedea bărbați și femei îmbrăcați în haine occidentale alături de oameni în port tradițional. Părți importrante ale plajei sunt proprietăți private, cu facilități contra-cost - șezlonguri, umbrele de soare și baruri pe plajă, însă restul plajei este spațiu public, fără să ofere servicii speciale. Dacă mergeți pe plaja gratuită, aveți nevoie de propriile prosoape, șezlonguri sau băuturi, însă veți avea parte de o experiență plăcută. Aveți în vedere totuși ținuta din afara lungimii de nisip, dacă vă hotărâți să părăsiți plaja pentru a servi masa într-unul din restaurantele din zonă - costumele de baie sunt permise doar pe plaja în sine.

Viata de noapte si alte metode de divertisment in Dubai

Când vine vorba despre distracție în Dubai, prima întrebare probabil că sună: „se poate bea în Dubai?”. O a doua ar urma invariabil: „există viață de noapte în Dubai?”. Pentru un oraș cu islamul ca religie principală și o lege Sharia recunoscută pentru strictețe, Dubai stă destul de bine la capitolul baruri și viață de noapte, oferind toate categoriile de localuri, de la baruri luxoase la mai puțin formalele Irish Pubs. Viața de noapte în Dubai este restrânsă, de obicei, la ceea ce oferă hotelurile, cele ce dispun de licențele speciale pentru a servi băuturi alcoolice. Însă lucrurile nu stau atât de rău precum vă imaginați, probabil, unii dintre voi.

Despre viza, tinuta si alte practicalitati

Paradis al shoppingului, al plajelor și al facilităților turistice de lux, Dubai trebuie bine înțeles înainte de a fi vizitat. Legile, scrise și nescrise, ce domină lumea islamică, sunt mai greu de digerat de unii europeni, însă, dacă dorim să vizităm Dubai, trebuie să le respectăm. Este o lume care funcționează de sute de ani având la bază tradiții respectate cu sfințenie și orice abatere de la acestea pot duce la surprize extrem de neplăcute. Prin urmare, am stabilit câteva priorități, lucruri pe care ar fi bine să le cunoașteți înainte de a vă planifica concediul în Dubai.

Burj al Arab

O siluetă ca un iaht din sticlă sclipitoare se ridică din apele Golfului Persic. Este bijuteria orașului Dubai și cel mai înalt hotel al lumii - Burj Al Arab. Mașinile de lux își transportă zilnic personalitățile de-a lungul șoselei special amenajate, prin mijlocul apei, spre insula artificială pe care s-au pus bazele uluitoarei construcții arăbești. În aer, elicopterele circulă fracvent spre helipad, un disc ce plutește la o înălțime greu de imaginat, deasupra mării, suspendat într-o latură a hotelului.

Moscheea Jumeirah

Poate nu la fel de faimoasă precum cea mai mare moschee din Emiratele Arabe Unite, marea moschee Sheikh Zayed din Abu Dhabi, dar cu siguranță unul din punctele de reper de pe harta turistică a Dubaiului, Moscheea Jumeirah este una din puținele care acceptă vizite din partea vizitatorilor nemusulmani în anumite zile ale săptămânii. Într-o locație excelentă, vizavi de complexul comercial Palm Strip și Dubai Marine Resort, în imediata apropiere a plajei Jumeirah, cea mai frumoasă moschee din Dubai este și una dintre cele mai fotografiate atracții, în special seara, când luminile îi conferă o aulă magică pe cerul întunecat.

Faimoasele Souk de aur si condimente din Dubai

În vremurile de demult, piețele tradiționale „souq” sau „souk” (bazar pe românește) erau locurile în care ambarcațiunile din țările mai mult sau mai puțin apropiate își descărcau bunurile, pentru a fi comercializate pe piața emiratelor. Lucrurile nu stau foarte diferit în piețele din Dubai de astăzi, însă, o dată cu deschiderea marilor malluri, perioada lor de apogeu s-a stins. Deși umbre ale fostelor glorii, faimoasele souk din Dubai funcționează ca niște piețe tradiționale, răspândite în toate colțurile emiratului - vibrante, pline de culoare, zgomotoase și fascinante pentru noi, românii. Pentru amatorii de shopping în Dubai reprezintă o alternativă exotică la mai modernele complexuri comerciale, câteva dintre ele păstrându-și nealterată faima internațională. Am pus laolaltă câteva din cele mai cunoscute bazaruri din Dubai, pentru a vă prilejui o pauză binevenită de la dogoarea soarelui oriental și a profita, de ce nu, de prețurile extrem de avantajoase.

Dubai Mall

Întreaga zonă din jurul Burj Khalifa din centrul orașului Dubai este un paradis pentru amatorii de shopping. Masivul Dubai Mall, cel mai mare mall din lume în funcție de suprafața totală ocupată, găzduiește mai mult de 1.000 de magazine, fără a lua în considerare cele două departamente anexe și mai mult de 150 de vânzători de produse alimentare și băutură. Chiar dacă nu sunteți interesați să achiziționați ceva, o vizită în imensul centrul comercial este obligatorie. Oferă numeroase posibilități de distracție și de petrecere a timpului liber, precum patinoarul, un cinematograf și câteva alte facilități pentru cei mici.

Dubai pentru copii

Ar fi greu să ne imaginăm că există vreun hotel respectabil în Dubai care să nu ofere facilități speciale pentru copii - de la spațiile generoase de joacă la ariile tematice sau servicii dedicate îngrijirii celor mici. Cu o reputație de capitală a shoppingului și destinație favorită pentru mulți dintre milionarii lumii, Dubai nu pare, la prima vedere, orașul în care să-ți plimbi copiii. Însă după o foarte scurtă cercetare, atracțiile pentru copii ies la iveală la tot pasul, cu nenumărate posibilități de distracție. De la parcurile acvatice și chiar schi într-un dom acoperit, la locurile de joacă și spațiile interactive dotate cu ultimele apariții în materie de tehnologie, putem spune că Dubai și cultura sa arabă poate oferi surprizele cele mai plăcute chiar și pentru copii.

Wild Wadi Waterpark Dubai

În imediata vecinătate a hotelului Burj al Arab și a Jumeirah Beach Hotel vă așteaptă unul din cele mai moderne parcuri tematice ale lumii, Wild Wadi Dubai. Întregul parc a fost realizat urmând legenda lui Juha, companionul faimosului Sinbad marinarul. Cele 5 hectare încearcă să semene cât mai bine cu un ued (traducerea din limba arabă pentru „wadi”) în perioada ploioasă, plin de vegetație luxuriantă, în mijlocul ruinelor unei civilizații pierdute.

Ski in Dubai

Pentru a înțelege mai bine minunea tehnologică din spatele complexului „de iarnă” Ski Dubai trebuie să pășim puțin afară. Doar atunci, când temperaturile mai mari de 40 de grade Celsius reușesc să ne ardă obrajii în câteva minute, ne dăm seama ce înseamnă acest masiv tărâm al plăcerilor hibernale, unde pudra albă de nea nu lipsește niciodată. Dar nu ne-am propus să elogiem în termeni poetici spațiul găzduit în cadrul mallului Emirates, ci să descriem, cât se poate de obiectiv, aventurile de care puteți avea parte în interior.

Burj Khalifa

Am spune despre Burj Khalifa că este un exemplu extraordinar de arhitectură modernă. Însă lucrurile stau mult mai bine de atât, pentru că în orașul recordurilor, Dubai, avem parte de un alt record, de data asta recordul pentru cea mai înaltă clădire din lume. Ridicându-se la 829,8 metri deasupra peisajul urban al orașului, găzduind cel mai înalt punct de observație de pe planetă. Și știm cu toții ce înseamnă asta: cele mai frumoase fotografii! Vizitatorii sunt invitați să urce până la nivelul 124 al clădirii pentru a obține panorame uluitoare ale Golfului Persic.

Cele mai frumoase plaje din Dubai

Locația privilegiată, pe malurile Golfului Persic, plajele de calitate, cu ape cristaline și călduțe, laolaltă cu temperaturile înalte pe toată durata anului, fac din Dubai cea mai populară destinație de vacanță din Emiratele Arabe Unite. Multe dintre plajele din Dubai sunt în proprietatea hotelurilor exclusiviste, dispuse, ca un colier, de-a lungul liniei de coastă, însă aveți posibilitatea să alegeți între numeroasele plaje publice, poate nu la fel de intime, însă la fel de frumoase, confortabile și absolut sigure. Chiar dacă nu sunteți în Dubai pentru plajă, faceți-vă timp să petreceți câteva ore pe una din plaje sau în preajma unui piscine de lux din interiorul hotelurilor. Dubai este, până la urmă, destinația celor bogați (poate nu atât de faimoși), oferind, prin urmare, cele mai bune condiții de plajă și bronz, într-un climat perfect. Am întocmit o listă a celor mai populare plaje din Dubai, pentru a vă scuti de căutări, o dată ajunși la destinație. Bucurați-vă de plaje!

Atractii in zona Dubai si excursii de o zi

Vechiul și noul emirat Dubai își prezintă balanța delicată și în jurul orașului, rezultând într-o multitudine de obiective ce apelează toate gusturile, de la aventură la cultură, de la atracții naturale la minuni tehnologice. Dacă nu aveți planuri pentru weekend și sunteți în emirat, lucrurile au să se schimbe după prezentarea celor câtorva excursii de o zi din Dubai, posibile atât organizat cât și pe cont propriu, mai ales dacă dispuneți de o mașină închiriată. Cu excepția cazurilor în care zona este lovită de faimoasele furtuni de nisip, vremea blândă vă oferă cadrul ideal pentru o excursie de una sau două zile, o alternativă relaxantă la vibrațiile unui oraș atât de aglomerat. Pentru a vă deschide apetitul, am elaborat o listă cu cele mai importante atracții din zona Dubai, mai aproape sau mai îndepărtate, multe ccesibile chiar și prin intermediul mijloacelor de transport în comun.

Transportul in Dubai

Distanțele mari dintre principalele atracții ale Dubaiului se acoperă cel mai bine cu ajutorul metroului sau prin intermediul taxiurilor. Chiar dacă prețurile nu sunt din cele mai mici atunci când vine vorba despre hoteluri sau restaurante, taxiurile sunt relativ ieftine și furnizează libertatea de care aveți nevoie pentru a vă impune propriul ritm, ferindu-vă de problemele de trafic pentru care Dubaiul este recunoscut. Sistemul de metrou este în plină expansiune, iar liniile existente conduc turiștii spre zonele cele mai importante ale orașului, inclusiv aeroportul din Dubai (IATA: DBX). La doar 8 kilometri de centrul orașului, accesul dinspre sau spre aeroport se face fie cu metroul, fie cu taxiul, însă aveți și posibilitatea să închiriați o mașină. Totuși, transportul în Dubai cu mașina închiriată, pe străzile aglomerate, nu este pentru toată lumea. Limita de viteză în Dubai este destul de sus, însă mai multe explicații puteți citi puțin mai târziu.

Alte informatii utile despre Dubai