Faimoasele Souk de aur si condimente din Dubai

În vremurile de demult, piețele tradiționale „souq” sau „souk” (bazar pe românește) erau locurile în care ambarcațiunile din țările mai mult sau mai puțin apropiate își descărcau bunurile, pentru a fi comercializate pe piața emiratelor. Lucrurile nu stau foarte diferit în piețele din Dubai de astăzi, însă, o dată cu deschiderea marilor malluri, perioada lor de apogeu s-a stins. Deși umbre ale fostelor glorii, faimoasele souk din Dubai funcționează ca niște piețe tradiționale, răspândite în toate colțurile emiratului - vibrante, pline de culoare, zgomotoase și fascinante pentru noi, românii. Pentru amatorii de shopping în Dubai reprezintă o alternativă exotică la mai modernele complexuri comerciale, câteva dintre ele păstrându-și nealterată faima internațională. Am pus laolaltă câteva din cele mai cunoscute bazaruri din Dubai, pentru a vă prilejui o pauză binevenită de la dogoarea soarelui oriental și a profita, de ce nu, de prețurile extrem de avantajoase.

Souk Dubai Deira

Este vechiul centru comercial al orașului și zona ce cuprinde cele mai importante piețe de tip souk din emiratul Dubai. Toate complexurile tradiționale, populare în rândul turiștilor, se găsesc aici. În perioada modernă, activitatea comercială s-a mutat în noile cartiere, o dată cu încheierea lucrărilor la șoseaua Sheikh Zayed.

Piața de Aur sau Gold Souk Dubai

Vreți să vedeți cel mai mare inel de aur din lume? Atestat de cartea recordurilor, inelul se găsește expus într-unul din magazinele prezente în piața de aur din Dubai, laolaltă cu alte 10 tone de aur, oferite spre vânzare în întreg complexul. Calitatea fără compromis și prețurile extraordinare, datorate taxelor mici, recomandă Gold Souk Dubai ca una dintre cele mai importante locații de profil din lume. Străduțele înguste, mărginite de magazinele cu vitrine sclipind de aur de 22 și 24 de carate, sunt o tentație căreia greu îi puteți rezista.

Cea mai potrivită perioadă pentru a vizita piața de aur din Dubai este după-amiaza, spre seară. De obicei, magazinele închid la ora 22:00, iar la ora închiderii puteți negocia cele mai bune prețuri. Situat lângă golfulețul Dubai, în zona Al Ras din Deira, se poate accesa atât prin intermediul taxiurilor pe uscat și pe apă (din Bur Dubai), cât și prin mijloacele de transport în comun - autobuz sau metrou. Nu vă recomandăm să vă deplasați cu mașina, pentru că zona poate fi extrem de aglomerată și vă va fi aproape imposibil să găsiți un loc de parcare.

Piața de condimente

În imediata apropiere a pieței de aur descoperim piața de condimente din Souk Dubai Deira. Varietatea multicoloră de arome și condimente este pur și simplu amețitoare, greu de imaginat dacă nu o simțiți în persoană. De la nucșoară la scorțișoară, șofran sau curcumă, la zeci de sortimente de ardei iute, narghilea și cuișoare, pe măsură ce vă plimbați de la o tarabă la alta, veți fi înconjurați de plăceri senzoriale greu de controlat. Folosite în special în bucătăria orientală, în prepararea deliciilor tradiționale arăbești precum cămila umplută, Al Harees, șaorma, Al Machboos sau Hummus, condimentele din piață sunt aduse din întreg Orientul Mijlociu, dar și din alte părți ale lumii.

Piața de parfumuri

O tradiție cu semnificații culturale adânci în istoria Emiratelor, industria de parfumuri din Dubai este prezentă în mănunchiul de magazine aliniate de-a lungul șoselei Sikkat Al Khail, în Deira, la est de piața de aur, cunoscută sub numele de „Piața de parfumuri Dubai”. O atracție turistică în sine, piața comercializează parfumuri extrem de puternice, neobișnuite pentru noi, faimoasele „ittar” sau „attar”. Varietatea de produse găsită aici n-o veți mai întâlni în alte centre comerciale ale orașului, deși prețurile sunt similare. Atmosfera, pe de altă parte, este una unică. Căutați Frankincense, o esență naturală puternică, obținută din rășina a patru specii de arbori, cu rădăcini adânci chiar și în biblie - se pare că Frankincense (care vine din „franc encens”, în limba veche franceză „parfum de calitate”) a fost unul din cadourile făcute de magi copilului Iisus.

Alte piețe de tip Souk în Dubai

În afară de seria Souk Dubai Deira, în Bur Dubai, în zona golfului găsim piața veche, de textile. Bazarul cu îmbrăcăminte consistă în câteva clădiri în culoarea nisipului, acoperite în multe locuri de acoperișuri cu turnuri de vânt, extrem de utile la vremea în care aerul condiționat nu era încă inventat. Magazinele de aici oferă toată gama de materiale, de la cașmir la mătase, bumbac sau lână, plus produse finite de toate tipurile. Pentru a ajunge aici din Deira (de la Gold Souk, piața de condimente și de parfumuri) trebuie să vă îmbarcați într-un abra - taxi pe apă. Cu metroul, coborâți într-una din stațiile Al Ghubaiba sau Al Fahidi, pe linia verde.

Meena Bazar este faimos pentru comunitatea pestriță ce conviețuiește în deplină armonie. După arabi, cea mai numeroasă este populația de etnie indiană, ce a jucat un rol important, de-a lungul timpului, în viața comercială a orașului. Meena Bazar este centrul acestei minorități, locul din care se pot achiziționa de la bijuterii la ceasuri,  de la textile la mobilă indiană și accesorii. Zona bazarului Meena cuprinde două temple hinduse, unul dedicat zeiței Shiva și celălalt zeului Krishna, ambele obiective de văzut.

Alte informatii utile despre Dubai


Informatii utile Dubai


Obiective turistice Dubai