Transportul in Dubai

Distanțele mari dintre principalele atracții ale Dubaiului se acoperă cel mai bine cu ajutorul metroului sau prin intermediul taxiurilor. Chiar dacă prețurile nu sunt din cele mai mici atunci când vine vorba despre hoteluri sau restaurante, taxiurile sunt relativ ieftine și furnizează libertatea de care aveți nevoie pentru a vă impune propriul ritm, ferindu-vă de problemele de trafic pentru care Dubaiul este recunoscut. Sistemul de metrou este în plină expansiune, iar liniile existente conduc turiștii spre zonele cele mai importante ale orașului, inclusiv aeroportul din Dubai (IATA: DBX). La doar 8 kilometri de centrul orașului, accesul dinspre sau spre aeroport se face fie cu metroul, fie cu taxiul, însă aveți și posibilitatea să închiriați o mașină. Totuși, transportul în Dubai cu mașina închiriată, pe străzile aglomerate, nu este pentru toată lumea. Limita de viteză în Dubai este destul de sus, însă mai multe explicații puteți citi puțin mai târziu.

Transportul în Dubai cu taxiul

Cele mai eficiente mijloace de transport vin la prețuri rezonabile. Taxiurile beneficiază de tariful scăzut la combustibil și prezintă câteva caracteristici principale. Taxiurile sunt ușor de recunoscut prin acoperișurile roșii sau roz. Rozul definește mașinile puse la dispoziția femeilor, fiind conduse, la rându-le, de femei. Toate taxiurile sunt dotate cu contuare, cu prețuri de pornire în jur de 3 dirhami (60 eurocenți), iar taxa pe kilometru în jur de 2 dirhami (40 de eurocenți). Totuși, plata minimă pentru o călătorie cu taxiul este de 10 dirhami (în jur de 2 euro). Aveți în vedere faptul că Dubaiul nu beneficiază de același sistem de numerotare al adreselor, așa cum sunteți obișnuiți în România, ci trebuie să specificați șoferului o adresă relativă, bazată pe o intersecție mai importantă sau vecinătatea unui punct de reper cunoscut. Din Aeroportul Dubai, taxiul până în oraș costă fix 20 de dirhami (4 euro sau 5,5 dolari).

Metroul în Dubai

Deși înființat doar în 2009, sistemul de metrou din Dubai continuă să se extindă într-un ritm accelerat. La momentul redactării acestui articol, există două linii principale de metrou: linia verde și linia roșie; două alte linii sunt aproape de finalizare. Linia roșie deservește 29 de stații, ce acoperă distanța dintre Rashidiya - în partea de vest a orașului - și Jebel Ali din sud, cu opriri în centrul Dubai și la aeroport. Linia verde, pe de altă parte, parcurce și ea centrul orașului, venind dinspre Al Qusais, din partea de nord-est a aeroportului, până la Al Jadaf, un cartier din preajma Golfului Dubai.

Rutele principale sunt divizate în zone, iar prețurile pleacă de la 1,80 dirhami (aproximativ 30 eurocenți), ajungând la 5,80 dirhami, în funcție de distanța parcursă. Dacă planificați să utilizați mijloacele de transport în comun în mod frecvent, ar fi util să achiziționați o cartelă NOL, validă atât la metrou, cât și pentru transportul cu autobuzul, chiar și pe apă. Cartelele se pot achiziționa din stațiile de metrou.

Metroul în Dubai operează începând cu ora 06:00 până la miezul nopții sau ora 01:00, în funcție de zi. Vinerea are un program special, de la ora 13:00 la 01:00.

Transportul în Dubai cu autobuzul

Sunt operaționale mai mult de 75 de trasee oficiale în interiorul orașului Dubai și peste 15 rute între emirate. La fel cum se întâmpla și la metrou, tariful pentru călătoria cu autobuzul pleacă de la 1,80 dirhami și ajunge la 5,80 dirhami, o taxă ce poate fi plătită folosind cartelele NOL. Chiar dacă există un orar destul de rezonabil iar limita de viteză în Dubai este una generoasă, asumați-vă întârzierile inerente din trafic. Pentru că nu există adrese numerotate, transportul cu autobuzul poate fi destul de derutant. încercați să apelați la metrou ori de câte ori aveți posibilitatea.

Transportul pe apă

Ambarcațiunile au jucat un rol important în sistemul de transport din Dubai și sunt încă folosite ca mijloc principal de transport pentru localnicii și vizitatorii din jurul golfulețului Dubai. Pentru 1 dirham puteți traversa golful la bordul tradiționalelor „abra”, bărcile clasice din lemn ce au populat apele emiratelor timp de secole. Stațiile se găsesc în zona golfului, din centrul orașului. Bărcile nu funcționează după un orar prestabilit, ci pleacă în momentul în care au ajuns la capacitate maximă, așa cum se întâmplă și cu unele microbuze de la noi.

Noutatea în materie de transport în Dubai este autobuzul pe apă (Dubai Waterbus). Ambarcațiunile sunt ceva mai comfortabile, mai spațioase și beneficiază de aer condiționat. Stația principală se găsește în imediata apropiere a centrului Dubai, iar o călătorie costă dublu față de „abra” - 2 dirhami. Se poate plăti cu NOL.

Cu mașina închiriată și limita de viteză în Dubai

în Dubai, aveți nevoie de o mașină doar dacă planificați să părăsiți orașul pentru a vedea alte atracții din zonă. Deși mașinile închiriate sunt destul de ieftine (cu prețuri variabile), iar drumurile se prezintă în condiții ireproșabile, eticheta rutiera din Dubai lasă de dorit. Limita de viteză în Dubai, pe șoselele principale, în special de-a lungul celor ce fac conexiunea între emirate, este de 120 de kilometri pe oră, însă toleranța la viteze mai mari cu 20 de kilometri decât atât este un factor obișnuit. Asta înseamnă că, pe unele drumuri, se consideră legală viteza de până în 141kmph (exclusiv). Limita de viteză în Dubai poate fi, cu mici excepții, de la 80 kmph la 140 kmph, în funcție de drum.

Puteți închiria o mașină fie din aeroport, fie de la centrele de închirieri răspândite în special în zona centrală. Pentru transportul în Dubai la bordul unei mașini închiriate, aveți nevoie de un permis de conducere internațional.

Alte informatii utile despre Dubai


Informatii utile Dubai


Obiective turistice Dubai