Burj Khalifa

Am spune despre Burj Khalifa că este un exemplu extraordinar de arhitectură modernă. Însă lucrurile stau mult mai bine de atât, pentru că în orașul recordurilor, Dubai, avem parte de un alt record, de data asta recordul pentru cea mai înaltă clădire din lume. Ridicându-se la 829,8 metri deasupra peisajul urban al orașului, găzduind cel mai înalt punct de observație de pe planetă. Și știm cu toții ce înseamnă asta: cele mai frumoase fotografii! Vizitatorii sunt invitați să urce până la nivelul 124 al clădirii pentru a obține panorame uluitoare ale Golfului Persic.

Nimeni nu știe cât timp va dăinui recordul Burj Khalifa, însă dacă ați citit despre faimoasa clădire Empire Building din New York sau ați reușit s-o vedeți personal, aveți un punct bun de reper: Burj Khalifa este de două ori mai înaltă! Încă de la inaugurarea sa, pe 4 ianuarie 2010, clădirea a devenit una din cele mai populare atracții din Dubai. Este și cea mai evidentă, de vreme ce poate fi văzută de la o distanță de 95 de kilometri. Forma sa proeminentă, inspirată de o floare a deșertului - Hymenocallis -, a transformat-o într-o capodoperă arhitectonică. În timpul construcției, înălțimea finală a fost ascunsă, pentru a preveni orice altă clădire din Dubai să-i doboare recordul absolut.

Burj Khalifa - cea mai înaltă clădire din lume și alte recorduri

  • recordul pentru cea mai înaltă clădire a lumii;
  • moscheea situată la cea mai mare înălțime - etajul 158;
  • restaurantul situat la cea mai mare înălțime („At.mosphere”) - la etajul 122;
  • clădirea cu cele mai multe etaje - 163;
  • cea mai înaltă instalație de lift a lumii - la 584,5 metri;
  • cea mai lungă călătorie a unui lift - 504 metri;
  • clubul de noapte de la cea mai mare înălțime;

Chiar dacă nu vă recomandăm s-o vizitați în același mod în care a făcut-o Tom Cruise în filmul „Misiune: Imposibilă - Protocolul fantomă”, Burj Khalifa este o atracție crucială de pe scena turismului din Dubai și nu trebuie s-o ratați. Există două momente din zi ideale pentru fotografierea colosului: ziua, atunci când soarele este la zenit și seara, după asfințit, în timpul așa numitei „blue hour”.

Cea mai înaltă clădire din lume este ușor accesibilă din stația de metrou cu același nume. Puteți vizita puntea de observație de la 10 dimineața la 10 seara sau la miezul nopții, în funcție de zi. În momentul redactării acestui articol, intrarea pe puntea de observație a Burj Khalifa costă în jur de 34 de dolari americani sau 125 dirhami, cu o reducere de circa 25% pentru copii (sub 12 ani).

Alte informatii utile despre Dubai


Informatii utile Dubai


Obiective turistice Dubai