Despre viza, tinuta si alte practicalitati

Paradis al shoppingului, al plajelor și al facilităților turistice de lux, Dubai trebuie bine înțeles înainte de a fi vizitat. Legile, scrise și nescrise, ce domină lumea islamică, sunt mai greu de digerat de unii europeni, însă, dacă dorim să vizităm Dubai, trebuie să le respectăm. Este o lume care funcționează de sute de ani având la bază tradiții respectate cu sfințenie și orice abatere de la acestea pot duce la surprize extrem de neplăcute. Prin urmare, am stabilit câteva priorități, lucruri pe care ar fi bine să le cunoașteți înainte de a vă planifica concediul în Dubai.

Viză

Turiștii cu naționalitate română nu au nevoie de viză pentru a călători în Dubai. Perioada de grație are 30 de zile, iar orice zi în plus rezultă într-o amendă de 100 de dirhami (până în 30 USD). Pentru accesul în Dubai aveți nevoie de pașapoarte permanente; cele temporare nu sunt luate în considerare. Laolaltă cu pașaportul permanent, turiștii trebuie să prezinte la vamă asigurarea de călătorie obligatorie.

Consumul de alcool

În timp ce multe alte emirate, precum Sharjah și Abu Dhabi, nu permit consumul de băuturi alcoolice, vizitatorii din afara religiei musulmane sunt liberi să bea alcool în Dubai. Vârsta minimă pentru consum este de 21 de ani, iar pentru verificare, majoritatea covârșitoare a cluburilor și a barurilor cer o dovadă la intrare - în general pașaportul. Nu este permis consumul de alcool pe străzi sau în alte spații publice, ci doar în cadrul spațiilor posesoare de licență în acest sens. Deși este puțin probabil să vă aflați în Dubai în timpul Ramadanului, n-ar fi rău să știți că, în această perioadă, băuturile alcoolice sunt permise doar seara, după asfințit.

Ținuta

Multe dintre cluburile de noapte și restaurantele din Dubai au cerințe stricte în privința ținutei - nu se permit blugii, șlapii, pantalonii scurți, maieuri fără mâneci și alte articole vestimentare de acest tip. În cluburi și baruri, găzduie în general în sediile hotelurilor și a altor facilități turistice, femeile pot purta, paradoxal, cam tot ce-și doresc, în limita bunului simț, în funcție de zona din oraș în care se găsesc. Multe dintre localuri au oameni angajați care selectează la intrare doar persoanele cel mai formal și mai frumos îmbrăcate.

Pe de altă parte, barurile și cluburile din zona turistică principală, din jurul Jumeirah Beach, acceptă și fustele sau rochiile scurte, considerate normale. Trebuie să fiți atenți la accesoriile vestimentare atunci când planificați o vizită într-un club sau bar din Deira sau Bur Dubai. Femeilor li se recomandă să aibă la îndemână o „pashmina” clasică - un șal tradițional confecționat din lână, fără transparență, purtat, de obicei la gât, dar care se poate mări pentru a acoperi tot pieptul (utile atât în deșert pentru protecția împotriva soarelui puternic, al vântului și al nisipului, dar și în interior, unde instalațiile de aer condiționat pot fi, de multe ori, deranjante).

Pe plajele populare din zona Jumeirah (și în general) se acceptă costumele de baie, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Nu se recomandă costumele de baie transparente sau de culoarea albă. Plajele publice ceva mai cunoscute, dar și plajele din proprietatea hotelurilor, nu oferă surprize neplăcute. Femeile trebuie să evite contactul vizual insistent cu bărbații, chiar și la plajă, pentru a nu fi interpretate greșit. Dacă părăsiți zona de plajă, trebuie să vă îmbrăcați corespunzător. Nu se face plajă topless.

În unele malluri, există specificații la intrare în care se recomandă femeilor să-și acopere umerii și genunchii, însă nu toate mallurile iau în considerare acest aspect. Singurele locuri în care femeile trebuie neapărat să-și acopere umerii și genunchii sunt lăcașurile de cult (moscheele) și instituțiile publice. Sfatul nostru este să purtați jeans, pantaloni lungi, bluze cu mânecă lungă, șaluri și orice vă acoperă în întregime pielea. Bărbații nu au voie să intre în moschei în pantaloni scurți, în maieuri cu mânecă scurtă. De asemenea, nu sunt acceptate tricourile cu inscripții comerciale evidente, nici șlapii.

Concluzie

Deși anumite restricții ar putea să vă sune bizar, ele trebuie cunoscute și respectate. Deși Dubai este una din cele mai sigure destinații mondiale, cu o rată a criminalității extrem de scăzută, zona Golfului este recunoscută pentru problemele religioase și amenințările de tip terorist. Se recomandă cunoașterea legilor islamice și contactul cât mai strâns cu fluxurile de știri pentru această zonă a lumii. Nu plecați în vizită în Dubai dacă există probleme în EAU. Țineți legătura cu Ambasada României în Emiratele Arabe Unite din Abu Dhabi - telefon: +971 2 4459919; secția consulară: +971 2 4461158; fax: +971 2 4461143; adresa: 2nd Str, No.9, W(14/1) plot No.13 at Al Rodha Area, P.O.Box 70416, Abu Dhabi.

Alte informatii utile despre Dubai


Informatii utile Dubai


Obiective turistice Dubai