Ce trebuie sa stii cand esti in statiunea balneara Baile Herculane
Statiunea balneoclimaterica Baile Herculane se afla in sud-vestul tarii, pe valea Raului Cerna, fiind strajuita la est de Muntii Mehedinti si la vest de Muntii Cernei fiind una dintre cele mai renumite statiuni pentru cei din Banat si nu numai, la care se poate ajunge usor. Turistii vin aici pentru drumetii, relaxare sau pentru tratament. Masivul Domogled impresioneaza cu varfurile sale semete, de peste 1100 de metri, care domina statiunea Baile Herculane.
Atestarea statiunii balneare dateaza din anii 153 d.C., fapt consemnat într-o tabula votiva din bai. Cunoscand proprietatile curative ale apelor, romanii au construit aici, la Therme Herculi, temple, bai, monumente si statui, închinate zeilor Hercules, Esculap si Hygieia. Din timpul romanilor au ramas numeroase vestigii: apeducte, båi, statui, monede, tabule votive ce mul†umesc zeilor pentru vindecare. Majoritatea edificiilor din statiune sunt construite in stil baroc austriac, dupa ce în anul 1718 regiunea a devenit parte a Imperiului Austriac. Termele romane imperiale, folosite de guvernatorul provinciei romane, generalul Marcus Aurelius Pius, sunt cuprinse în monumentala constructie a Hotelului Roman 3*.
Statiunea Baile Herculane beneficiaza de o clima de depresiune intramontana, cu influente submediteraneene, muntii care strajuiesc statiunea atenuand influentele climatului continental-temperat, ferind-o de vanturi puternice.
Factori naturali terapeutici
Apele minerale din statiune se grupeaza in urmatoarele mari categorii: ape minerale clorurosodice, bicarbonatate si slab sulfuroase (Sapte Izvoare Calde, Izvorul Scorilo). Acestea au o mineralizare totala de 0,5 – 2,6 g/l, o temperatura de 38,5 - 53.5°C si un grad de radioactivitate ce ajunge pana la 22 MmC/l. Apele clorosodice, bicarbonatate, calcice (Izvoarele Hercule I, Hygeea) au o mineralizare de 0,6 - 3.5 g/l si o temperatura de 45-56°C. Apele clorurosodice, bromoiodurate, sulfuroase (Izvoarele Apollo I si II, Hebe) au o mineralizare de 2.8 g/l si o temperaturå de 30-56°C. Apele clorurosodice, bromoiodurate, sulfuroase (Izvoarele Diana I-IV, Neptun I-IV, Traian si Decebal) au o mineralizare totala ce oscileaza intre 3,87 – 7,93 g/l si o temperaturå de pana la 62°C. Principala caracteristica a apelor minerale in Baile Herculane consta in concentratia foarte mare de hidrogen sulfurat, cu un maxim de 60 mg/1.
Statiunea Baile Herculane imbina tratamentul cu odihna, relaxarea si atmosfera de vacanta in natura, cea mai buna modalitate de a-ti reincarca bateriile. O saptamana de cazare in Baile Herculane este la fel de placuta pentru cei aflati la tratament cat si pentru insotitori, iar unitatile de cazare din zona sunt pregatite sa primeasca familii intregi oferind facilitati ce se ridica la nivelul oricarei alte zone turistice din tara. Baile Herculane este una dintre cele mai pitoresti statiuni balneoclimaterice din tara ce merita vizitata inclusiv in afara trimiterilor pentru tratament la Baile Herculane, pur si simplu pentru a profita de natura si de efectul pozitiv pe care aerul curat si puternic ionizat de aici il are asupra nivelului de energie si starii generale de sanatate prin aeroionizare.Tratament si cazare in Baile Herculane
Cazare in Herculane inseamna aproape indiferent de optiunea aleasa un sejur petrecut intr-un cadru pitoresc, de o frumusete greu de descris in cuvinte. Cele mai multe hoteluri din zona au vedere catre zonele intinse de verdeata din Valea Cernei. Resursele principale de tratament ale statiunii sunt cele 16 izvoare cu ape termale ce au o putere de vindecare comparabila cu bine cunoscute statiuni de peste hotare precum statiunea Vichy sau statiunea Mont Dore. Izvoarele termale din aceasta zona sunt clorurosodice, sulfate si bicarbonate, avand temperaturi intre 38 si 56 de grade Celsius in functie de izvor si afectiunile care sunt tratate.
In statiune se trateaza boli respiratorii si cardiovasculare, boli dermatologice, tulburari endocrine, reumatism, spondiloza sau insomnii cronice. Bazele de tratament aflate in hotelurile din zona sunt echipate pentru a efectua proceduri de electroterapie, hidroterapie, masaj, recuperare functionala, acupunctura sau gimnastica medicala.