Los Cristianos

Los Cristianos

Los Cristianos a fost unul din primele resorturi turistice din sudul Tenerife și chiar dacă a rămas destul de popular în rândul agențiilor turistice de la noi, și-a piedut coroana în favoarea Las Americas în anii 1990. Astăzi, este dificil să-ți dai seama unde se termina Los Cristianos și unde începe Las Americas, deși cele două resorturi sunt diferite. Referințele istorice despre Los Cristianos datează încă din secolul XVI. O perioadă îndelungată a rămas un cătun pescăresc, ce cuprindea câteva reședințe și o cabană pescărească. La începutul secolului XX, a fost construit primul debarcader (există și astăzi sub denumirea de El Puerto Viejo), eveniment care a marcat începutul ascensiunii localității ca centru comercial al insulei.

Orașul în sine este deseori criticat pentru felul în care a fost dezvoltat cu precădere spre turismul de masă. Este adevărat că a crescut rapid în ultima perioadă de timp, însă a reușit să păstreze multe elemente tradiționale. Dispune de un centru vechi cochet, completat de o biserică la fel de drăguță, are aceleași străduțe înguste, de-a lungul cărora stau aliniate casele tradiționale ale locuitorilor permanenți din Canare, cu trăsăturile umile ce ne amintesc de perioada în care nu era mai mult de un sat pescăresc. Los Cristianos este încă relativ micuț, cu multe zone pietonale și ușor de explorat. Oferă câteva opțiuni relaxante de shopping, cu magazine micuțe și bine aprovizionate, iar în fiecare duminică este gazda celui mai mare târg stradal din Tenerife.

Pe măsură ce autoritățile locale au realizat potențialul turistic uriaș, prima arie dezvoltată a fost, evident, zona litorală. Se lucrează încă la construcția unor noi șosele de coastă, a unor noi promenade, se renovează constant clădiri și se amenajează bulevardele existente. Multe dintre complexele turistice reputate se găsesc la ceva distanță de plajă, iar majoritatea covârșitoare a acestora au fost construite în stilul caracteristic insular. Până și intersecțiile au ceva din pitorescul insulelor, primăria investind sume colosale de bani pentru ornarea arterelor principale și decorarea lor cu fântâni, jocuri de lumini, sculpturi și grădini.

Los Cristianos are încă vechiul port, cu propria flotă de bărci pescărești și bineînțeles, pește proaspăt de vânzare în fiecare zi. Datorită facilităților corespunzătoare de acostare, deseori se întâmplă să vedem aici iahturi luxoase, așteptând eventuala reaprovizionare pentru a ridica ancora spre alte destinații exotice din zonă. Un port de dimensiuni mai mari a fost construit în 1975, locul din care astăzi pleacă feriboturile ce conectează localitatea de insulele din jur. Multe dintre excursiile pe mare la care puteți participa din Tenerife pleacă de aici - excursii la pescuit oceanic, ambarcațiuni cu fundul transparent pentru a admira minunățiile faunei și florei subacvatice, aventuri de scufundări și scuba-diving în larg. Întotdeauna există ceva de făcut, iar prețurile nu sunt de categoria grea, așa cum, probabil, v-ați putea imagina. Ce nu puteți vedea și totuși există, este „Virgen del Carmen”, o statuie de 600 de kilograme scufundată la 40 de metri pe fundul mării, ce binecuvântează vasele ce-i trec pe deasupra, însă puteți cere o copie la altarul din capătul portului.

Plajele din Los Cristianos

Chiar dacă plajele din Los Cristianos se întind pe toată lungimea falezei, calitatea variază semnificativ. Există două plaje principale, potrivite pentru a capta bronzul mult dorit și a vă răcori în apele mării. Prima dintre ele, plaja propriu-zisă a orașului, se află în imediata vecinătate a portului și aproape de agitația orașului. Oferă nisip și protecția facilităților portuare, cu spații amenajate pentru volei pe plajă și locuri de joacă pentru copii. Cea mai populară însă este Playa las Vistas, adăpostită într-un golf în spatele portului, o plajă amenajată artificial în ultima perioadă de timp, cu nisip adus tocmai din Sahara. Este locul perfect pentru activitățile clasice de plajă, oferind posibilități de practicare a sporturilor nautice, dușuri și un centru turistic. Există și alte plaje, ceva mai mici, spre capătul îndepărtat al orașului, ce se întind de la Arona Gran Hotel și clădirea cunoscută sub numele de "vila păunilor" (pe vremuri proprietatea lui Richard Burton și Elizabeth Taylor) până la Muntele Guaza, însă acestea sunt destul de slabe calitativ, cu nisip vulcanic negru sau chiar pietriș.

O promenadă se întinde pe toată lungimea litorală, oferind o gamă largă de restaurante de calitate, cu meniuri tradiționale și internaționale - prețurile variază în funcție de locație și specific culinar. Localurile unde puteți servi masa sau o băutură se pot compara fără probleme cu cele oferite de mai cunoscutul resort Playa de las Americas. Dacă ar trebui să comparăm Los Cristianos cu Las Americas, am spune că diferențele majore există în primul rând din punct de vedere al vieții de noapte. Avantajul Las Americas se datorează mai ales faimoasei zone cunoscută sub numele de Veronicas, cea mai apreciată de clubberi și amatorii de distracție nocturnă, cu program până dimineața la 6.

Încheiem cu o recomandare: unul din cele mai bune locuri de unde se poate vedea Los Cristianos este Montaña Chayofita, o colină vulcanică cu un crater ce se ridică la 116 metri deasupra nivelului mării. Din vârf aveți posibilitatea să admirați apele Atlanticului cu silueta insulei Gomera pe fundal, dar și întregul resort Los Cristianos, cu rândurile frumos aliniate de șezlonguri de pe plajă. Putem spune, în concluzie, că Los Cristianos este un oraș micuț, cu o atmosferă autentică spaniolă, plaje de calitate, o climă în general potrivită vacanțelor de vară clasice. Toate acestea atrag o clientelă internațională pestriță, însă conștientă de avantajele unui resort consacrat, aproape de majoritatea atracțiilor din partea de sud a insulei, precum Las Americas sau Costa Adeje, o destinație suficient de bine amenajată pentru sejururile în familie.

Alte informatii utile despre Insula Tenerife


Obiective turistice Insula Tenerife