Împrăștiate în Oceanul Atlantic, mai aproape de Africa decât de Europa, Insulele Canare oferă oportunități nebănuite, mai presus de poziția lor privilegiată, la aceeași latitudine cu deșertul Sahara. Doar Tenerife, cea mai mare dintre insulele arhipelagului, atrage singură peste 5 milioane de turiști anual. Situația de astăzi este în contrast puternic cu ceea ce întâmpla aici în secolele XIX și XX, când poziția izolată a insulelor a determinat localnicii să o părăsească spre coasta mai promițătoare a Americii Latine. Cu două aeroporturi internaționale, izolarea nu mai reprezintă o problemă, iar turismul, alimentat de fondurile contabile europene, a reușit să modifice un litoral accidentat, lăsând natura să se ocupe de un interior vulcanic, absolut spectaculos.
Să aruncăm o privire spre cele mai importante caracteristici ale insulei Tenerife - „insula izvorului etern”.
Cu o statură impresionantă, la 3.718 metri deasupra nivelului mării, Muntele Teide este cel mai înalt al Spaniei și al treilea cel mai înalt vulcan insular al lumii, după Mauna Kea și Mauna Loa din Hawaii. O excursie în Parcul Național Teide este o experiență unică pentru orice turist de la noi, pentru peisajele spectaculoase, ce par de pe o altă planetă, create de activitatea vulcanică îndelungă din trecut. Adăugat pe lista obiectivelor protejate de UNESCO în 2007, parcul cuprinde o serie impresionantă de specii de plante și animale, adaptate perfect la altitudine și la mediul climatic torid.
Un vulcan adormit, Teide se poate vizita fie pe jos, fie cu telecabina, însă doar până la 3.555 metri altitudine. Priveliștile de sus sunt absolut uluitoare, atât ale insulei Tenerife în sine, dar și a insulelor din jur, dacă cerul este senin. Din păcate, pentru a accede mai sus de atât aveți nevoie de permise speciale, oferite într-un număr limitat de autoritatea parculului. În fiecare zi, doar 200 de turiști ajung să se bucure de privilegiul de a urca până în vârf, un număr infim dacă ne gândim că nu mai puțin de 2,8 milioane de turiști vizitează parcul în fiecare an.
Organizat în fiecare lună februarie, într-o explozie de culori și sunete, carnavalul din Tenerife atrage mii de vizitatori pe străzile din capitala Santa Cruz, care se alătură celor 200.000 locuitori ai centrului insular. Paradele, petrecerile stradale și festivitățile sunt disponibile tuturor, însă este necesară o ținută potrivită. Fiecare an aduce după sine o tematică diferită, însă obiceiul bărbaților de a purta haine feminine nu îmbătrânește niciodată. Cunoscut ca cel de-al doilea carnaval al lumii, după cel organizat la Rio de Janeiro, această infuzie de voie bună definește spiritul latin al locuitorilor. Dacă aveți posibilitatea să mergeți în concediu în această perioadă, nu ratați dansul pe străzi, în mijlocul măștilor și perucilor colorate.
Având de-a face cu o insulă, nu este deloc o surpriză faptul că peștele și fructele de mare sunt favoritele meniurilor din restaurante. El Burgado, din Buenavista del Norte, este un astfel de restaurant, profilat pe pește și alte delicii marine, cu o locație idilică, chiar pe faleză. „Papas Arrugadas” este un alt exemplu de preparat culinar caracteristic, iubit de localnici și turiști. Tradus literalmente „cartofi zbârciți”, acest preparat constă în cartofi fierți în saramură până când se deshidratează, urmând să fie încălziți încă o dată. Se servesc alături de „salsa mojo”, o altă delicatesă reprezentativă pentru Canare. Există două variante în care puteți încerca sosul: mojo roșu - cu ardei iute, usturoi și boia -, și mojo verde, cu usturoi, coriandru, chimion și ardei verde.
Tenerife dispune de 5 zone principale de producție a vinului, certificate pentru calitatea lor. Una din variantele cele mai potrivite de a degusta vinurile insulei este o vizită într-o „Bodega” locală (care sună a cârciumă ieftină la noi, însă acolo are un sens mai tradițional). Bodega Monje în El Sauzal din Santa Cruz este una dintre favoritele noastre. Puteți degusta vinurile și afla, în același timp, detalii despre producția și utilizarea sa practică.
Nu este niciun secret că succesul turismului aici se datorează climei excelente pe toată durata anului, climatului subtropical. Chiar și în februarie, luna cea mai posomorâtă din punct de vedere al vremii, plajele nu sunt niciodată goale. Ce nu este atât de cunoscut despre Tenerife este inconstanța pe zone. Temperaturile din nord sunt ceva mai mici - dacă zăboviți mai mult veți avea nevoie de un pulover. În același timp, la 45 de minute de mers cu mașina spre sud, temperaturile pot fi atât de mari încât nu veți putea supraviețui la soare decât în costum de baie, cu o cremă de protecție. Pe de altă parte, dacă urcați versanții muntelui Teide veți vedea zăpadă. Acest micro-climat oferă astfel toate condițiile pentru un sejur excelent, potrivit atât pentru plimbările răcoroase pe munte, cât și pentru soare și plajă.
În total, în Tenerife găsim aproximativ 100 de vulcani, mulți dintre ei izvorând din adâncurile muntelui Teide. Au jucat un rol important în formarea insulei Tenerife și al peisajelor caracteristice, accidentate. Deși evidența erupțiilor este vizibilă în exterior, veți înțelege cel mai bine istoria fierbinte a insulei dacă faceți o vizită spre interior. Cueva del Viento, o zonă protejată încă din 1998, este cea mai largă rețea de peșteri subterane din Europa - oficial cu o lungime de 17 kilometri, însă un alt kilometru a fost descoperit recent. Peșterile au fost formate de râurile de lavă în timpul erupției Pico Viejo, rezultând în tuburi de lavă ce avansa spre mare. Nu se poate urma o rută anume până la capăt, pentru că tunelurile au fost acoperite, în multe locuri, de stânci. Vizitele în Cueva del Viento sunt posibile doar alături de un operator autorizat, în grupuri de până la 16 persoane.
Regina atracțiilor din Tenerife rămâne însă plaja. Disponbile pe toată durata anului și apreciate în timpul celor 300 de zile însorite, plajele insulei par să beneficieze de pe urma celorlalte calități și atracții, pentru a ademeni aici milioanele de turiști anual. Cu o vreme ceva mai caldă, sudul cuprinde cele mai populare plaje din Tenerife, fie că este vorba despre Costa Adeje, Playa de las Americas, Los Cristianos sau Los Gigantes. Nu înseamnă însă că nordul nu oferă propriile bijuterii. Las Teresitas, ceva mai la nord de capitala Santa Cruz de Tenerife, este locul ideal să vă întindeți prosoapele de plajă, beneficiind de protecția împotriva valurilor mari oferită de promontoriile din ambele capete ale golfului larg. Adâncurile prezintă propriile surprize, cu zeci de specii de pești multicolori pentru amatorii de scuba diving și scufundări.
Moștenirea vulcanică a insulei se vede cel mai bine pe plajele cu nisip de culoarea tăciunelui. Aceste plaje sunt cel mai des întâlnite în partea de nord a insulei Tenerife, dar pierd teren în favoarea plajelor clasice, aurii, multe dintre ele cu nisip adus din Sahara.
Apele ce înconjoară insula consistă într-un biosistem marin surprinzător, de la peștii exotici la delfini, țestoase și nu mai puțin de 21 de specii de balene. De fapt, Tenerife este cel mai potrivit loc din Europa pentru a admira giganticele mamifere marine în mediul lor sălbatic, în timp ce zona de sud, în mod particular, este cunoscută ca cea mai mare pepinieră de delfini cu botul gros din Europa. Se pot efectua excursii organizate în larg pentru a înota cu țestoasele, iar banii obținuți sunt folosiți, în mare măsură, pentru a conserva aria naturală pentru generațiile viitoare. Numărul de turiști acceptați în aceste excursii este limitat.
Părăsiți capitala și resorturile turistice majore și avansați spre interior pentru a descoperi satele tradiționale din Canare. Puteți face asta într-o pauză de plajă, atunci când căldura devine de nesuportat. Nu ratați o masă cu preparate culinare caracteristice, pe o terasă în aer liber. Garachico este una din cele mai șarmante localități, nu foarte departe de plaje și mixul lor pestriț. Piața principală, mărginită de clădirea cu arhitectură colonială a primăriei, biserica și reședințele cochete asigură o plimbare relaxantă. Coasta sa vulcanică și ochiurile de apă izolate în mijlocul stâncilor înalte adaugă un plus pitoresc localității. Pe vremuri unul din cele mai importante porturi comerciale din Tenerife, Garachico are o istorie zbuciumată, care se leagă invariabil de alunecările masive de teren din secolul XVII și erupția Volcan Negro de la începutul secolului XVIII.
Când luam în considerare avantajele unei vizite în Tenerife, nu putem să lăsam deoparte oamenii. Pasionați și mândri de pământurile lor natale, au făcut aproape la fel de multe intervenții în modelarea peisajului insular precum mama natură în milioane de ani, cu grijă însă la păstrarea tradițiilor și aspectului general. Se consideră în primul rând locuitori ai Canarelor și apoi ai Spaniei. O demonstrație a caracterului populației se poate vedea în timpul Carnavalului din Tenerife, când toată lumea sărbătorește laolaltă: tineri, bătrâni, tătici și mămici însoțiți de copii.
Cu aproximativ 150.000 de vizitatori în medie pe săptămână, localnicii s-au obișnuit să-și împartă insula. De altfel, turismul este una din cele mai importante surse de venit. Și până la urmă, datorează turismului ieșirea din izolarea geografică, infrastructura pe care o au acum la dispoziție, dar și starea de spirit, întotdeauna festivă, de vacanță, rezultând într-o calitate a vieții destul de rar întâlnită în alte destinații europene.