Cazare in Ouranoupoli, Athos, ce trebuie sa știm
Ouranoupolis este o statiune turistica din Athos, al treilea brat din peninsula Halkidiki (nordul Greciei continentale). Ouranoupoli este ultimul sat pe care îl veți întâlni la Halkidiki înainte de Muntele Athos. Aici începe feribotul spre Daphne, portul Muntelui Athos. Este la 130 km distanță de Salonic și are 1000 de locuitori. În zona Ouranoupoli vă puteți bucura de înot în plajele cu apa limpede și nisipul de aur.
Athos este o zona aflata în patrimoniul UNESCO, datorita celebrului Munte Athos sau Muntele Sfant, care abunda în manastiri si biserici antice. Este locul în care stau asezate pe creste de munte 20 de manastiri, 12 schituri si multe chilii calugaresti, locuite de peste 1.500 de monarhi ortodocsi, zona fiind dedicata exclusiv rugaciunii si slujirii Domnului. Muntele Athos este interzis turistilor, barbatii putand intra doar cu permis special. Pentru a admira, macar de la distanta, stilul arhitectural al manastirilor si al bisericilor de pe Muntele Athos, poti alege o croaziera de cateva ore, care face ocolul muntelui.
Ouranoupoli, sau „Orasul Cerului”, este un oras antic din Athos, fondat de Casandru si fratele sau, Alexarchus, la sfarsitul secolului al 4-lea î.Hr. Ouranoupoli este situat pe linia de coasta, în partea nord-vestica (la început) a bratului Athos. Este ultima asezare înainte de granita cu republica de calugari de la Muntele Athos (Muntele Sfant), aflata la aproximativ 140 km departare de Salonic. Langa Ouranoupolis, pe bratul Athos al peninsulei Halkidiki mai poti vizita Ierissos, Nea Roda, Olympias, Gomati si insula Ammouliani, din apropiere.
Orasul Ouranoupoli este considerat si poarta Muntelui Sfant, fiind locul unde albastrul marii se îmbina armonios cu verdele si pamantiul muntelui. Acest sat de munte pitoresc a început de curand sa se dezvolte ca statiune turistica., caracterizata astazi prin conservarea stilului traditional grecesc si unui mod de viata linistit, înclinat spre credinta. Dincolo de ospitalitatea localnicilor, Ouranoupolis se remarca printr-o multime de restaurante pescaresti, care ofera privelisti spectaculoase spre Muntele Athos, terase pe faleza si baruri mici, locale.
În Ouranoupoli există complexe mari de hoteluri, deoarece mulți oameni vizitează Muntele Athos și găsesc posibilitatea de a combina vizita lor la Muntele Athos cu vacanțele de vară. În afară de faptul că femeile nu au voie să intre în Aghion Oros, mulți bărbați își părăsesc familia în hotelurile din Ouranoupoli pentru a vizita Muntele Athos câteva zile.
Monumentul cel mai reprezentativ din Ouranoupolis este vechiul turn al lui Andronicos Paleologul, mentionat in documentele istorice inca din 1344, amplasat chiar in portul orasului - este cunoscut si ca "Turnul lui Prosforiou". Obiective turistice importante ale zonei sunt deasemenea ruinele manastirilor (Arsanas, la doar 5 km. de Ourapoupolis sau Zygos), precum si muzeul Crestinismului.
Ouranoupoli are o vedere frumoasă la insulele Ammouliani și Drenia. Aveți, de asemenea, posibilitatea de a închiria o barcă și de a organiza excursii de o zi la insulele Drenia și Ammouliani. În Ouranoupoli se află portul, secția de poliție, clinica și magazinele. De asemenea, în portul Ouranoupoli există numeroase taverne și cafenele.
Plajele din Ouranoupoli
Plajele din Ouranopolis sunt relativ micute, in fapt niste golfulete, dar au un nisip foarte fin si ape de cristal. Cele mai populare plaje sunt Akratos, Xenia si Alexandros, toate fiind “decorate” cu steagul albastru si amenajate corespunzator, cu bar si restaurant pe plaja.
Alte plaje din apropiere sunt Eagles Palace (plaja amenajata, cu bar si restaurant pe plaja), Porto Agio (plaja amenajata, cu bar si restaurant pe plaja) si Arsanas (aflata chiar la granita cu regiunea autonoma Athos).
Plaja cu nisip, sezlonguri si umbrele, fiind ingrijita de hotelierii ce au proprietati in zona.