Ce trebuie sa stim cand suntem cazati in Balcic
Balcic (Balchick) este unul dintre cele mai cunoscute orase din punct de vedere turistic ale Bulgariei. Situat in partea de nord a litoralului, la 40 de km de Varna, Balcic-ul beneficiaza din plin de pozitionarea pe un teren terasat si incanta turistii cu stradutele in panta pietruite, cu cladirile sale albe cu influente mediteraneene, cu golful care ofera o priveliste incantatoare asupra marii.
Întemeiat în secolul VI î.Hr. de coloniști veniți din mai multe orașe grecești, Dionysopolis după numele zeului Dionysos, al vinului și sărbătorilor, orașul a primit acest nume după ce o statuie a lui Dionysos a fost adusă la țărm de valurile mării. Imaginea zeului apare și pe monedele bătute aici.
Datorită versanților de calcar din perimetrul său, localitatea a fost supranumită Orașul Alb. Întreaga zonă a fost numită Coasta de Argint din aceleași motive.
Orasul Balcic a cunoscut de-a lungul vremii perioade de dezvoltare, fiind in timpul dominatiei elene un important centru comercial si port important la Marea Neagra, mai tarziu, a devenit una dintre cele mai dezvoltate piete de cereale. In anul 1913, dupa terminarea Razboiului Crimeii, Balcic-ul a fost anexat Romaniei, pana in anul 1940, cand a revenit din nou Bulgariei. Aceasta perioada de numai 27 de ani a adus orasului faima de mai tarziu, prin atasamentul pe care l-a manifestat Regina Maria pentru aceste locuri, atasament aratat prin construirea unui palat de vara de o frumusete si eleganta impresionanta.
Cum e plaja in statiunea Balcic
In Balcic nu gasim plaje precum celelalte statiuni din apropiere. Exista o singura plaja naturala, destul de mica - plaja orasului. In rest, sunt plaje amenajate, pe malul marii, cu terasa langa si cu castelul Reginei Maria, "Cuibul linistit", deasupra.
Conditii de cazare in statiunea Balcic
Cazarea in Balcic se face in cateva unitati de 4 si 3 stele, in general constructii noi, care ofera dotari si servicii de calitate. Unele dintre ele sunt construite pe faleza, oferind din camere sau de pe terasa o priveliste frumoasa asupra marii, au piscine, sali de fitness, restaurante si baruri. Multe practica turismul cu servicii all inclusive, oferind mancare decenta si bauturi locale.
Unde putem manca in statiunea Balcic
In Balcic sunt deschise numeroase magazine si tarabe cu suveniruri, chioscuri cu racoritoare si pizza, restaurante cu meniuri pescaresti, traditionale si internationale.
Posibilitati de distractie si relaxare in statiunea Balcic
Balcic este orasul cu unul dintre cele mai vechi Muzee de Istorie din tara, precum si a unui Muzeu de Etnografie, care expune vesminte traditionale bulgare si diferite obiecte mestesugaresti.
Gradina Botanica este unul din primele o suta cele mai importante atractii turistice din Bulgaria. Aici vizitatorii pot vedea plante unice, de pe tot globul. Langa Gradina Botanica se afla Castelul Reginei Maria, ce a fost resedinta Reginei Maria pentru o perioada. Gradina Botanica si Castelul Reginei Maria sunt cele mai atractive puncte de interes turistic.
Templul Cybele se afla in centrul orasului Balcic si este unul dintre cele mai mari descoperiri din ultimii anii din Bulgaria. El a fost gasit de arheologi in primavara anului 2007, in timpul sapaturilor pentru constructia unui hotel. Potrivit arheologilor, Templul Cybele este unul din cele mai bine conservate temple din Europa, care a functionat mai bine de 700 de ani, fiind o parte din vechiul oras antic Dionysopolis (actualul Balcic). Inscriptiile, documentele si monedele gasite in timpul sapaturilor ar arata ca templul ar fi fost construit de zeita Cybele, in secolul al III-lea i.Hr.
Valută
Valuta bulgară se numeşte LEVA (BGN), care este alcătuit din 100 stotinki. Toate plăţile se efectuează în valuta naţională. Bancnotele sunt de 1, 2, 10, 20, 50 şi 100 de leva, iar monedele de 1, 2, 5, 20 şi 50 de stotinki. Curs valutar fix: 1 Euro = 1.95583 Lev. Se recomandă ca schimbul valutar să fie efectuat la birourile de schimb, la recepţia hotelului, la aeroport sau banci.