Ce trebuie sa stim cand suntem cazati in Pomorie
Pomorie este o localitate situata in sudul litoralului bulgaresc, la 23 km de Burgas si 18 km de Sunny Beach. Statiunea este construita pe o peninsula ingusta, intre Marea Neagra si lacul Pomorie. Are o populatie de circa 15.000 de locuitori si poate gazdui pana la 60.000 de turisti.
Numele Pomorie înseamnă in limba bulgara oras aproape de mare si are radacini care pot fi urmărite cu milenii in urma. Pomorie este înconjurat de podgorii si livezi de fructe. Prin urmare, se recomandă sa degustati diferitele vinurile din această regiune.
Datorita vecinatatii cu lacul cu apa sarata de unde se extrage nemol terapeutic, Pomorie s-a dezvoltat si ca statiune balneara. Unele hoteluri au deschise baze de tratament moderne, cu piscine interioare si exterioare, cu bazine cu apa sarata, sali de fitness, sali de masaj sau sauna.
Municipiul Pomorie este caracterizat prin topografii diverse. În nord zone deluroase si montane, iar in sud câmpi. Altitudine 0 la 350 de metri. Clima este extrem de favorabila: soare până la 2360 ore/an), temperatura medie a aerului şi a apei este de 23,6 ° C. Datorită de răcirii lente a apei de mare, toamna este calduroasa si lunga. Temperatura medie a toamnei este 20,5 ° C.
Cum e plaja in statiunea Pomorie
Plaja statiunea Pomorie, este cu malul jos, cu nisip fin si cu un orizont complet deschis la est la vest. Acesta este apărat la nord de muntii Balcani. Linia plajei se întinde pe o suprafată de 18 700 mp. Acesta este de 4 200 m lungime cu nisip bogat în fier. Linia de coastă este lina, cu o usoară pantă si curenti marini reci, destul de sigura pentru copii si înotători fără experientă.Conditii de cazare in statiunea Pomorie
Cazarea in Pomorie se poate face in cele cateva hoteluri de lux de 5 si 4 stele, dar si in hoteluri mai ieftine de 2 si 3 stele. Unele dintre ele sunt renovate sau noi, au terenuri de sport, locuri de joaca pentru copii, camere cu vedere spre mare, terase pline de flori unde se poate servi masa, restaurante, baruri si parcari. Sunt construite si cateva aparthoteluri care se pot inchiria in regim hotelier.
Tratament in statiunea Pomorie
Este dovedit faptul că nămolul curativ din statiunea Pomorie este extras din lacul sarat, fiind printre cele mai bune din lume. În sanatoriile moderne din Pomorie se trateaza boli ale aparatului locomotor, ginecologice, chirurgicale şi traumatice, pielii, nervii periferici, non-specifice boli ale organelor motorii, cardiovasculare, etc.
Posibilitati de distractie si relaxare in statiunea Pomorie
În Pomorie sunt doua opere de stat, "Educaţie" şi "Lumina" - Muzeul Municipal, Muzeul de Sare, galerie de artă şi Complexul Municipal pentru copii si alte 11 centre comunitare.
Printre cele mai interesante locuri de interes în Pomorie sunt vechiul Tomb Dome, din epoca dominatiei romane pe aceste meleaguri, mănăstirea ” St George” – un monument de arhitectură medievală, biserica mica” Hristos” de la 1764, precum si biserica” Fecioara Maria”, construita de cel mai bun elev al lui Kolio Ficheto – Usta Gencho.
Pomorie Bay este preferat pentru yachting si navigatie, precum si de pescarii amatori. Împreună cu mijloacele traditionale de trai al populatiei locale – viticole, producătoare de vin, productia de sare si pescuit, turismul si activitătile sale complementare, definesc noua imagine a statiunii Pomorie.
Din Pomorie se pot face excursii in statiunile mai mari si mai luxoase ale litoralului bulgaresc – Sunny Beach si Nessebar – cu trenuletele care pleaca din statiune zilnic.
Valută
Valuta bulgară se numeşte LEVA (BGN), care este alcătuit din 100 stotinki. Toate plăţile se efectuează în valuta naţională. Bancnotele sunt de 1, 2, 10, 20, 50 şi 100 de leva, iar monedele de 1, 2, 5, 20 şi 50 de stotinki. Curs valutar fix: 1 Euro = 1.95583 Lev. Se recomandă ca schimbul valutar să fie efectuat la birourile de schimb, la recepţia hotelului, la aeroport sau banci.