Ce trebuie sa stim cand suntem cazati in Nessebar
Nessebar (în bulgară Несебър) este un oraș si stațiune turistică în regiunea Burgas din Bulgaria, situat la circa 10 km nord de Burgas. Este amplasat pe o peninsulă lungă de 850 m și lată de 350 m, în care se ajunge printr-un istm. În timpul existenței sale îndelungate, și-a pierdut 1/3 din teritoriu, fiind acoperit de mare. Sub apă, la 80 de metri distanță de țărm, încă se pot vedea rămășițele zidurilor fortăreței. În prezent se află conservat doar zidul de vest cu poarta, care apără orașul de continent.
Numit, în mod constant, „Perlă a Mării Negre” și „Dubrovnik al Bulgariei”, Nesebar este o cetate -muzeu bogată în istorie care se întinde peste trei milenii.
Nessebar este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, construit pe vechile ruine ale așezării trace Mesambria. A fost denumit „Melsambria”, adică „orașul lui Melsa”, probabil întemeietorul așezării, și a fost dat de greci atunci când au colonizat așezarea în anul 510 î.Hr.. Apoi, a purtat denumirea de „Mesambria”. Patronul orașului a fost ales zeul Apollo, grecii construind un templu și un teatru în onoarea sa.
Nessebar este un oras-statiune declarat monument istoric de catre Unesco in 1983, fiind o statiune incantatoare, o bijuterie pe malul marii. Stradute inguste, case albe din piatra si lemn, faleze inalte, restaurante pescaresti, cafenele cochete, toate te imbie si iti promit o vacanta romantica si inedita.
Nessebar este o statiune de neuitat compusa din 2 orase - cel nou si cel vechi. Orasul vechi este pe o peninsula si impresioneaza prin frumusete, romantism si linistea caselor vechi si a bisericilor. Ruinele vechii fortarete fac aceasta parte a orasului si mai fermecatoare.
In ultimii 10 ani Nessebar si-a imbunatatit mult aspectul de statiune iar acum concureaza cu statiuni de renume din Europa.
Cum e plaja in statiunea Nessebar
Plaja din Nessebar este una dintre cele mai bune de pe litoralul bulgaresc, avand nisipul fin si fiind destul de mare pentru intrega capacitate de cazare a statiunii. In statiune sunt doua plaje principale: una situata in partea de nord a orasului vechi, spre Sunny Beach, si una in partea de sud, foarte incapatoare, cu nisip fin auriu. .
Se pot face plaja, scufundari si pescuit.
Conditii de cazare in statiunea Nessebar
Posibilitatile de cazare in Nessebar sunt multiple, de la case si vile situate in orasul vechi, la hoteluri luxoase de 4 stele in zona noua a statiunii. Cele din urma sunt construite in general langa plaja, au piscine, Centre SPA, sali de fitness, locuri de joaca pentru copii. In functie de buget, va puteti caza si in cele cateva hoteluri de trei si doua stele, care ofera conditii si servicii decente.
Unde putem manca in statiunea Nessebar
Nessebar abunda in baruri, restaurante (in special pescaresti).
Ajuns in Nessebar, bucura-te de bucataria etnica, ale carei mancaruri sunt bogate in legume si fructe de mare. Vei gasi putine localuri in care sa comanzi carne de pui sau de porc, insa ar fi pacat sa le cauti si sa o faci, tinand cont de varietatea si originalitatea retetelor de mancaruri din peste si legume regasita aici. Cel mai mare secret al localnicilor privind gastronomia locala este laptele, consumat in fiecare zi de localnici. Ce-i drept, iti va fi oferit in restaurante doar la cerere, acest obicei fiind pastrat cu sfintenie doar de localnici.
Asadar, daca ajungi intr-o vacanta in Nessebar, cauta sa mananci intr-un restaurant ceva mai departe de zona turistica si incearca sa cumperi lapte proaspat sau produse din lapte de la localnici,. Vei ramane impresionat de savoarea si prospetimea acestuia. Iar daca esti pasionat de vinuri, tot vacanta in Nessebar este o alegere inteleapta. Vinul joaca un rol important in traditiile bulgare, iar productia locala este destul de generoasa, de aici exportandu-se diverse soiuri.
Posibilitati de distractie si relaxare in statiunea Nessebar
In vechea parte a orasului Nessebar vei descoperi stradute inguste, case albe din piatra si lemn cu iz pescaresc, faleze inalte, cladiri medievale inca locuite, mori de vant si pescari batrani, care asigura statiunii necesarul zilnic de peste. Ajuns in Nessebar, poti vizita Complexul de bai Bizantine, Biserica Sfantul Stefan, Vechea Resedinta Episcopala Sfanta Sofia, Basilica Maicii Domnului, Sediul vechii Episcopii, Muzeul Arheoloqic, Zidurile Fortaretei si alte peste 20 de biserici si monumente de la bazilica crestina, alaturi chiar si de o biserica bizantina domizata, ce reflecta influenta si atmosfera epocii grecesti si romane.
La intalnirea orasului vechi cu cel nou este un port de yahturi. Cei ce gusta viata de noapte au la dispozitie o mare varietate de restaurante, baruri si discoteci.