Ce trebuie sa stim cand suntem cazati in Costinesti
Costinești (în trecut Mangeapunar) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Constanța, Dobrogea, România. El a evoluat dintr-un mic sat pescăresc (1960) într-o destinație de vară, foarte populară printre cei tineri și în special pentru studenți. Se află la 31 km sud de orașul Constanța pe malul Mării Negre.
Cunoscuta și sub denumirea de "Stațiunea Tineretului", Costineștiul este așezat la o altitudine de 10 metri față de nivelul mării, la adăpostul Capului Tuzla, pe direcția unui curent marin de coastă. Stațiunea este situată în zona limanului fluvio-maritim, format la capătul unei văi largi și puțin adânci (20-30 m), cordonul de nisip care a barat valea are o lungime de 1,5 km, respectiv o lățime de 50-200 metri.În timpurile moderne, limanul și-a restrâns progresiv suprafața, fiind astăzi cel mai mic dintre lacurile situate la sud de Capul Midia.
Lacul din Costinești este singurul de pe litoralul Mării Negre nealimentat din subteran, avand o suprafață de 7 hectare, adâncime mică, fiind înainte de inundații, separat de mare printr-un cordon de nisip. Datorită gradului de salinitate ridicat s-a format un strat considerabil de nămol folosit la tratarea bolilor reumatice.
Cum e plaja in statiunea Costinesti
Marea a realizat, în zona țărmului concav, o plajă cu nisip, lungă de circa 2 km și lată în unele locuri de 100-200 de metri cu o orientare spre răsărit, având o lățime cuprinsă între 10 și 50 metri. După delimitarea nordică a plajei amenajate se continuă nisipul, la adăpostul malului înalt, până în dreptul Capului Tuzla, în zona căruia stă de veghe, solitar, din 16 octombrie 1968, vaporul eșuat Evangelia. Practic plaja este delimitată de promotoriile unui golf larg. În sud, dincolo de hotelul "Forum", se desfășoară arcul unui alt golf, ce are și el o plajă naturală de circa 300 m.
Plaja staţiunii Costineşti are două caracteristici: cea din partea de sud lată şi încăpătoare dar şi foarte aglomerată, cu intrarea în apă puţin pietroasă (zona Obelisc, BTT) şi partea din Nord (spre Epavă ) o plajă îngustă, mărginită de o faleză nu foarte înaltă dar având un nisip fin, apă curată si marginita de o faleza joasa. Pe plaja exista beach baruri si baze de agrement, sezlonguri si umbrele.
Conditii de cazare in statiunea Costinesti
In statiunea Costinesti puteti gasi cazare la orice pas. Statiunea este intesata de hoteluri, pensiuni si vile turistice. Statiunea nu are hoteluri de 5 stele, cele mai luxoase locatii fiind Vox Maris Grand Resort calsificat la 4 stele, aflat intr-o zona linistita a statiunii, si Hotelul Stefania, aflat in apropiere de gara, clasificat la 3 stele. Restul hotelurilor din statiune sunt clasificate la 2 si 3 stele si au fost construite, in cea mai mare parte, dupa 1990: Hotel Royal, Hotel Iunona, Hotel Pierre, Hotel Intim, Hotel White Inn, Hotel Tiberius, Hotel Cris, Hotel Atena, Hotel Haris, etc. Hotelul Forum, o emblema a statiunii, este unul dintre putinele hotelui construite inainte de anii '90. Statiunea s-a imbogatit in ultimii ani cu numeroase vile si pensiuni turistice, care ofera conditii de cazare foarte bune. Grupurile de tineri pot gasi solutii de cazare ieftine in cadrul vilelor si pensiunilor care dispun de camere cu mai multe paturi. La începutul anilor ’90 stațiunea putea găzdui peste 60.000 de tineri.
Unde putem manca in statiunea Costinesti
Pe langa restaurantele hotelurilor, statiunea Costinesti dispune de multe locatii in care turistii pot servi masa. Pizzerii, restaurante, terase, fast food-uri, patiserii, toate va ofera produse culinare diverse, care va potolesc foamea in orice moment al zilei.
Posibilitati de distractie si relaxare in statiunea Costinesti
Distractia este cuvantul de ordine in statiunea Costinesti. Daca ziua mai toti turistii se ingramadesc pe plaja, incepand de seara si pana in zori terasele, restaurantele si cluburile sunt pline pana la refuz. Petreceri efervescente si concerte incendiare sunt organizate in fiecare seara in discotecile Ring, Tineretului, Midnight si Panoramic Club.
Pentru cei care prefera distractiile mai linistite este disponibil Teatrul de Vara din statiune, locatie in care sunt organizate spectacole de muzica usoara si populara. O plimbare prin statiune o sa va poarte pasii printre tarabele de suveniruri, in magazinele cu accesorii de plaja si in centrele comerciale ale Costinestiului.
Mai multe terenuri de sport sunt disponibile in statiune, iar iubitorii sporturilor naturice pot inchiria ambarcatiuni din bazele de agrement prezente pe plaja. Amatorii de scufundari pot explora lumea subacvatica in zona Epavei, inchiriind echipamente speciale din centrele specializate.